Bilişim Teknolojileri ve Yazılım – Bilgisayar Bilimi

Klavye Tuşları ve Görevleri

Klavye Tuşları ve Görevleri

Klavye, üzerinde harf, rakam, özel karakterler ve özel fonksiyon tuşlarının bulunduğu bir bilgisayar giriş birimidir. Bilgisayar temelde klavye aracılığıyla yönlendirilir ve kumanda edilir. Klavyenin tuşlarına basıldığında, basılan tuşun kodu bilgisayarın CPU’su tarafından değerlendirilmek üzere belleğe aktarılır ve yankısı ya da neticesi ekrana gelir.

Klavyeler üzerindeki harf tuşlarının diziliş şekline göre F veya Q tipi olurlar. Farklı firmaların ürettiği klavyelerde bazı farklı tuşlar bulunabilir.

Klavyenin üzerinde bulunan bazı tuşlar, ekrana bir karakterin yazılmasına neden olmazlar. Çünkü bu tuşlar bir görüntüden öte bir etki oluştururlar. Ancak bu tuşların işlevleri programdan programa değişiklik gösterebilir. Örneğin birçok programda F1 tuşuna basıldığı zaman o sırada çalışan program veya yapılan işleme bağlı olarak ekrana yardımcı bilgi getirilmektedir.




Klavye Tuşları ve Görevleri

 ESC Tuşunun Görevleri: Verilen komutları iptal etmekte, bazen de programlardan çıkışta kullanılır.

TAB Tuşunun Görevleri: Aktif pencerenin bölümleri arasında gezinmemizi ve kelime işlemci programında imleci sağa doğru hızlı bir şekilde kaydırmaya yarar.

CAPS LOCK Tuşunun Görevleri: Sürekli büyük veya küçük harf yazmakta kullanılır. Tuşa basıldığında gösterge ışığı yanar.

SHIFT Tuşunun Görevleri: Tek başına bir görevi yoktur, başka tuşlarla birlikte kullanılır. Yazıda SHIFT tuşuna basılı tutarken bir harfe basarsak büyük harf yazar. Kelimenin yalnızca ilk harfini büyük yazacaksak CAPS LOCK yerine bu tuşu kullanmalıyız. Ayrıca birden çok karakter içeren tuşlarda sol üstteki karakterin yazılmasını sağlar.

CTRL Tuşunun Görevleri: Tek başına bir görevi yoktur, başka tuşlarla birlikte kullanılır.

ALT Tuşunun Görevleri: Açık pencerenin menüsünün etkinleştirilmesini sağlar.

ALT GR Tuşunun Görevleri: Tek başına bir görevi yoktur, başka tuşlarla birlikte kullanılır. Yazıda birden çok karakter içeren tuşlarda üçüncü karakterin (sağ alt) yazılmasını sağlar.

DELETE Tuşunun Görevleri: Yazıda imlecin sağındaki karakteri siler. Ayrıca seçili dosya ve klasörleri silmeye yarar.

PAUSE Tuşunun Görevleri: Bilgisayarın yaptığı işlemleri dondurur. Herhangi bir tuşa basıldığında işlem devam eder.

BREAK Tuşunun Görevleri: Bilgisayarın yaptığı işlemleri dondurur. Herhangi bir tuşa basıldığında işlem devam eder.

HOME Tuşunun Görevleri: Bu tuş da genellikle Word gibi kelime işlemcilerde kullanılır. İmleç hangi satırda ise imleci o satırın başına götürür.

END Tuşunun Görevleri: Bu tuş da genellikle Word gibi kelime işlemcilerde kullanılır. İmleç hangi satırda ise imleci o satırın sonuna götürür.

PAGE UP Tuşunun Görevleri: Sayfa geçişlerinde kullanılır ve en çok Word kelime işlemcisinde işe yarar. PAGE UP tuşu bir önceki sayfaya geçmenizi sağlar.

PAGE DOWN Tuşunun Görevleri: Sayfa geçişlerinde kullanılır ve en çok Word kelime işlemcisinde işe yarar. PAGE DOWN tuşu bir sonraki sayfaya geçmenizi sağlar.

SCROLL LOCK Tuşunun Görevleri: Team Viewer ve benzeri bir programla bir bilgisayara girdiğinizde örneğin İnternet Explorer tarayıcısını açtınız ve bir siteye girdiniz, siteyi farenin tekerleği ile aşağı indirmeye çalıştınız fakat site aşağı inmiyor, işte bu sırada SCROLL LOCK tuşuna bastınız ve SCROLL LOCK tuşunun ışığı yandı, artık siteyi farenin tekerleği ile aşağı indirmeye yarar.

NUM LOCK Tuşunun Görevleri: NUM LOCK tuşuna bastığımızda klavyenin nümerik tuşlarını aktif hale getirip, bu kısımda yer alan sayıları kullanmamızı sağlar.

BACK SPACE Tuşunun Görevleri: Yazıda imlecin solundaki karakteri silmeye yarar.

WINDOWS Tuşunun Görevleri: Başlat menüsünün açılmasını sağlar.

INSERT Tuşunun Görevleri: Bu tuşa basıldığında yazılan karakter imlecin sağındaki karakteri siler ve onu yerine geçer.

PRINT SCREEN Tuşunun Görevleri: Ekranda görülen her şeyin yazdırılmasını sağlar. Ekranı resim olarak hafızaya kopyalar.

ENTER Tuşunun Görevleri: Yapılan işlemi onaylamaya yarar. Yazıda bir alt satıra geçmeye yarar. Ayrıca seçili dosya ve klasörleri açar.

F1 Tuşunun Görevleri: Yardım penceresini açar.

F2 Tuşunun Görevleri: Dosya ve klasörlerin isimlerini değiştirmekte kullanılır. Bilgisayar açılışında genellikle BIOS menüsünü açar.

F3 Tuşunun Görevleri: Arama penceresini açar.

F4 Tuşunun Görevleri: Adres çubuğu menüsünü açar.

F5 Tuşunun Görevleri: Dosya veya klasörün içeriğini yeniler.

F6 Tuşunun Görevleri: Aktif pencerenin bölümleri arasında gezinmemizi ve yazıda imleci sağa doğru (8 karakter) hızlı bir şekilde kaydırmaya yarar. Tüm internet tarayıcılarında imleci adres çubuğuna taşır.

F7 Tuşunun Görevleri: Microsoft programlarında genellikle imla ce yazım kuralları kontrolünü gerçekleştirir. SHIFT+F7 seçili olan yazı üzerinde sözlük taramasını gerçekleştirir.

F8 Tuşunun Görevleri: Windows Açılış menüsünü açmak için kullanılır. Örneğin Windows güvenlik modunda başlatmak için açılışta bu tuşlara basarak menüyü açarız ve daha sonra güvenli modu seçeriz.

F9 Tuşunun Görevleri: Seçim alanlarını güncelleştirir.

F10 Tuşunun Görevleri: Windows üzerinde çalışan programın menü çubuğunu etkinleştirir.

F11 Tuşunun Görevleri: Tüm internet tarayıcılarında tam ekran modunu açar.

F12 Tuşunun Görevleri: Microsoft Word programında “Farklı Kaydet” penceresini açar.