Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG), 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılından itibaren uygulamaya başlandı. Bu sisteme göre altı temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) 8’inci sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi ortak olarak gerçekleştiriliyor. Ortak sınavlar, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılıyor. Ortak sınavlar her dönem iki okul gününe yayılarak okullarda yapılırken o günlerde okullarda ders işlenmiyor.
İki gün gerçekleşen sınavlarda öğrencilere her ders için 40 dakika süre veriliyor ve 20 çoktan seçmeli soru soruluyor. Yine diğer sınav sistemlerinden farklı olarak 3 yanlış 1 doğruyu götürmüyor. Öğrenci yaptığı her doğru soru için 5 puan alıyor. Ve toplam puanı yazılı notu olarak e-okul sistemine bakanlıkça işleniyor. Örneğin; öğrenci Türkçe dersinden 17 doğru 3 yanlış yapmışsa bunun karşılığı 85 puan olarak e-okula işleniyor. Yaptığı yanlışların puanına etkisi olmuyor. 1. TEOG ve 2. TEOG sınavlarından alınan notun ortalaması %70 ve okul başarı puanının ortalaması % 30 etki ediyor. Bu ortalamalar alındıktan sonra öğrencinin yerleştirme puanı ortaya çıkıyor.
Öğrenciler ortak sınavlara olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında girerken, sınavda görevlendirilecek öğretmenler kendi okullarından farklı bir okulda görev yapıyorlar. Geçerli bir mazereti sebebiyle ortak sınava giremeyen öğrenciler için önceden belirlenen bir hafta sonunda mazeret sınavı yapılıyor.
Yılsonu Başarı Puanı
Yılsonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yılsonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade eder. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılır.
Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanması
Öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanları ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılır.
Sınavdan alacağınız TEOG puanını hesaplamak için ilgili testlerden aldığınız puanları (100 üzerinden) ve 6-7-8. sınıf yıl sonu başarı puanınızı (100 üzeriden) aşağıdaki hesaplama formuna girdikten sonra hesapla butonuna basınız.