After Effect

After Effects, Adobe firması tarafından geliştirilmiş bir compositing & vector video yazılımıdır. Bir başka ifadeyle After Effects bir video edit yazılımı değil, aksine video edit yazılımlarının yetemediği noktalarda ve fazlasının gerektiği anlarda bize yardımcı olan harici bir uygulamadır.

Compositing: En az iki farklı görseli birbirine adapte etmek, yani 3D bir arka plana gerçek insanları yerleştirmek bir compositing işlemidir. Bu işlemi özellikle verdiğimiz örnekteki gibi yapan çok daha başarılı ve hatta bu konuya dedicate olmuş yazılımlar olsa da After Effects’in nimetleri ve esnekleği onu uzun sürelerdir gündemde tutmayı başarmıştır. Çünkü compositing dediğimiz sırada tek kastettiğimiz unsur 3D ve gerçek görüntüler arasındaki ilişki değildir. İki gerçek görüntü, gerçek görüntü ve vektör video gibi bir çok farklı kombinasyonda After Effects oldukça işe yaramaktadır.

Piksel: Piksel grafikler, sabit noktaların daha önceden belirlenmiş renk ve birbirleriyle adaptasyon kriterlerine göre oluşturduğu ve aslında hiç bir esnekliği olmayan bir nevi kilitli piksel yığınıdır. Yani bir piksel grafiği büyüttüğümüzde, yapılan iş büyüteçle bakmak kadar aciz bir yöntemdir aslında ve hiç bir zaman kusursuz bir büyüme olmayacağı gibi, kusursuz bir küçülme de olmaz. Piksel grafikler büyürken bozulduğu gibi çoğu zaman küçülürken de bozulur. Yani ebatları değiştirmek hiç bir yönden piksel grafiklerin işine yaramaz. Bizim kullandığımız geleneksel videolar ve tabii ki video kameramızla çektiğimiz video görüntüleri piksel bazlıdır.

Vektor (Vektör): Vektör kavramı piksel ile uzaktan yakından ilgisi olmayan bir kavramdır. Vektör de görseli oluşturan bileşenlerin sabit bir değeri yoktur. Sadece bu görselleri oluşturacak bilgiler vardır diyebiliriz. Şöyle ki; Photoshop’ta düz bir çizgi çekelim, bu çizgi sabit değerlere sahip ve tamamen göründüğü gibidir. Fakat aynı çizgiyi örneğin Corel Draw gibi vektör tabanlı bir uygulamada çizersek bu sefer ortada sabit değeler yerine “bu noktadan, şu noktaya kadar” ile başlayan ve çizgiyi aslında her seferinden “yeniden” yaratan bir sistem vardır. Böylece o çizgiyi istediğiniz kadar büyütüp küçültmeniz, bir başka çizgiyle piksele oranla çok daha kusursuz birleştirmeniz mümkündür.

Adobe After Effects ise tıpkı vektörel çalışabilen bir yazılımdır. Bu da After Effetcs’e muazzam bir güç verir. Vektör video dediğimiz an da aslında ilk bilinen şey, var olmayan videolar yaratmaktır, ki After Effects’in uzmanlık alanı da budur aslında. Yani ortada hiçbir kaynak ya da çekilmiş görüntü olmadan bize CG tabanlı videolar üretebilir.



Temel özellikleri

Adobe After Effects oldukça gelişmiş araçlar ve compositing mantıklarıyla birlikte gelmektedir. Her ne kadar 3D bir yazılım olmasa da elinizdeki düzlemleri, videoları ve yazıları v.s After Effects’in içeri doğru olan 3D boşluğunda kullanabilirsiniz. Anlatması biraz zor olacak ama After Effects de 3D yazılımlar gibi 360 derece değil, karşınızda monitör içerisinde, dahası ekrandaki monitör penceresi içerisindeki 180 derecelik alan içerisinde 360 derece hareket sağlamaktadır.

Yazılımın temel filtreleri kurgu sonrası rötuşlarınız için yeterli olsa da, asıl ufkunuzu açacak olan araçlar pluginlerle birlikte gelecektir. Bu sebepten After Effects’in mantığını yakaladıktan hemen sonra, sıkı bir plugin avına çıkmanız çok faydalı olacaktır.

Tabii ki After Effects’in can damarlarından biri olan “kamera” mantığını da unutmamak gerekli. Hemen yukarıda belirttiğimiz gibi yazılım 3D bir boşluk içerisinde çalıştığı için, videolarınızın ve benzeri görsellerinizin içerisinde sanal kameralar yaratabilir (tam teknik detayları da siz belirleyebilirsiniz) ve sanal bir kamerayla görseller içerisinde, arasında, üzerinde dolaşabilirsiniz.

After Effects bu arenada elbetteki tek başına değildir ve çok güçlü rakipleri vardır. Fakat piyasa nasıl olduysa Adobe ürünleri için uygulama ve eklenti geliştirmek için bir yarış halindedir. Böylece harici plugin destekleri sayesinde Adobe After Effects sınırlarını çoktan aşmış ve yapılabilecekler her geçen gün artan bir yazılımdır.

Kaynak: http://gorselisitsel.blogspot.com.tr/p/after-effect-nedir_2221.html