Scratch

Hiç düşündünüz mü; mesela süper mario su tesisatçısı değilde pelerini olan bir süper kahraman olsaydı, angry bird (kızgın kuş) değil de angry cat (kızgın kedi) olsaydı ya da en sevdiğiniz oyunun ana karakteri siz olsaydınız. Kendi oyunumuzu yapsak ne kadar güzel olurdu. Evet Scratch programı basit de olsa, belirlediğimiz senaryoda belirlediğimiz karakterlerle bir hikaye veya oyun oluşturmamıza olanak sağlıyor. Peki Scratch ı nasıl öğrenebiliriz?

Öncelikle bilgisayarımızdan çevrimdışı olarak çalışmak istiyorsak Scratchı bilgisayarımıza indirmemiz gerekiyor. Adobe Air programını kurduktan sonra Scratchı kurabilir ve programı çalıştırabiliriz.

Scratch ile bilgisayar programı yazmak için kodların bloklar halinde üst üste ve yan yana bir araya getirilmesi yeterlidir. Çek-Bırak özelliği sayesinde Scratch ile programlama öğrenmek çok kolaydır. Scracth ile resim, ses, müzik gibi çeşitli medya araçlarını bir araya getirebilir, kendi animasyonlarımızı, bilgisayar oyunlarımızı tasarlayabilir ya da interaktif hikâyeler anlatabiliriz.

Scratch programı MIT Medya Laboratuarında geliştirilen Scratch Logo programlama dilinin örneklerinden birisidir. Scratch bir grafik programlama dilidir. Okuma-yazma bilen ya da yeni öğrenmeye başlayan her çocuk Scratch’i kolaylıkla öğrenebilir.

Scratch ile çocuklar teknolojiyi çok daha akıcı bir şekilde kullanmayı ve teknoloji ile yaratmayı öğreneceklerdir. Çocukların kullandığı multimedya araçlarının çoğu daha önceden başkaları tarafından yapılır ve bir paket olarak çocukların önüne gelir.



Scratch

Blok Paletinde karakterleri programlamak için kullanılan bloklar vardır.

Kodlama alanı bilgisayar programını yazdığımız yerdir. Buraya blokları çekip bırakarak programımızı yazarız.

Proje ekranı bizim sahnemizdir. Tasarladığımız herşey Scratch’in sahnesinde hayat bulur.

Çocuklar kendi bilgisayar oyunlarını tasarlarken Tekrar, Rastgele Sayılar ve Diziler gibi kavramlar ile tanışır. Çocuklar kendi bilgisayar oyunlarını tasarlarken değişkenler yaratabilir ve bu değişkenleri program içinde kullanabilirler.

Scratch ile çocuklar anlaması zor olabilecek bu kavramları anlamlı bir bütün içinde motive olarak öğrenirler. Matematik dersinde değişkenlerin ne olduğunu anlamakta zorlanan bir çocuk kendi bilgisayar oyununu tasarlarken değişkenlerin ne olduğunu daha kolay bir şekilde öğrenir.

Scratch ayrıca çocukların tasarlama becerilerini de geliştirir. Bir fikirden yola çıkan çocuk bir taslak yaratır ve karşılaştığı problemleri çözerek bu taslağı bir proje haline getirir. Scratch çocukların mantıksal düşünme, böcek (hata) bulma ve temizleme becerilerini geliştirdiği gibi çocukların projeleri üzerinde kararlılıkla çalışma disiplinini sağlar.

Ayrıca Scratch sahnesi aynı zamanda bir koordinat düzlemidir. Bütün animasyonlarımız ve bilgisayar oyunlarımız bu koordinat düzlemi üzerinde tasarlanır. Scratch karakteri olan kedi program açıldığı zaman (0,0) noktasındadır. Ekranın üstünde karakterlerimizin x ve y değerlerini görebiliriz. Örneğin, çocuklar x ve y değerlerini 10′ar birim değiştirerek ekrandaki karakteri ok tuşları ile ileri-geri ya da aşağıya-yukarıya hareket ettirebilir ve koordinat sistemi hakkında kalıcı bilgi edinirler.

Scratch programını tanıyalım.

Scratch programını çevrim içi öğrenmek için;

Eğitim Bilişim Ağı (EBA)

MIT