Teknoloji

Bilgisayarın İcadı ve Tarihçesi

Amerikalı Presper Erchert ve W. Mauchly bugün kullanılan bilgisayarları görselerdi herhalde çok hayret ederlerdi. Nerdeyse koca bir odaya sığdıramadıkları bilgisayarlar artık küçük bir çanta da bile taşınabilmekte hatta cebimize girmiş durumda. Üstelik işlem kapasitesi, görüntü ve hız olarak icat ettikleri ilk bilgisayar olan Eniac’ın torunları, dedelerine hiç ama hiç benzemiyor. Tabi geriye doğru gidersek bu süreç Eniac’la da başlamıyor.

Kronolojik olarak bakacak olursak;

İnsanlığın ilk hesap makinesi abaküstür ve abaküslere benzeyen ilk araçlar bundan 3 bin sene önce kullanılmıştır.

Otomatik hareketlerden yararlanan ilk toplama makinesini Blaise Pascal geliştirmiştir. Pascal bu makineyi tasarlarken, bir tarafa doğru döndürülen dişli çarkların hareketinden faydalanmıştır. Daha sonra Leibniz aynı prensiple çarpma işlemi de yapabilen bir makine daha geliştirmiştir.

Hesaplama işlemlerinde elektronik sistemin öncüsü ise İngiliz bilim adamı Charles Babbage dir. Charles “Analitik Motor” adını verdiği  bu cihaz, belli bir programlama içinde hesapları otomatik olarak yapabilmekteydi.

Gerçek anlamda bilgisayarlar, 1941 yılında Berlin’de Kondrad Zuse tarafından geliştirilmiştir. Kondrad ın yaptığı bilgisayar, elektron lambalarından oluşuyordu ve aynı yıllarda Busines Machines Corporation firmasının yaptığı bilgisayardan çok daha hızlı çalışıyordu.

1946’da, Amerikalı Presper Erchert ve W. Mauchly, yüksek işlem hızına sahip tam elektronik ilk sayısal bilgisayarını geliştirdiler.



Sonraki yıllarda inanılmaz bir sür’atle geliştirilen bilgisayarlar, bilgiyi çabuk ve doğru bir şekilde işleme ve saklama özellikleri nedeniyle, kısa sürede günlük hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldiler. Bilgi üretimi ve dolaşımı hızlandı. Bu gelişmeler sayesinde, toplumların bütün bireylerinin bilgiye kolayca ulaşmaları ve bilgiyi tüketmeleri mümkün oldu.

Bilgi toplumunun oluşumunu hızlandıran bu gelişmelerin yanı sıra, basım evlerinden uzay gemilerine kadar hemen bütün makine ve araçların kontrolünü de bilgisayarlar üstlenmeye başladı. Böylece insanlar uzun süre alan ve oldukça karmaşık olan yorucu ve bıktırıcı işlerden kurtuldular.

İlk bilgisayarın adı ENIAC;

Elektrikle çalışan ve elektronik veri işleme kapasitesine sahip ilk bilgisayar.

30 ana bölümden meydana geliyor.

Ağırlığı: 30 ton

Büyüklüğü: 167 m²

Maliyeti: 500.000 dolar

İlk deneme 1945, tam manada icadı ise 1947 yılını buldu. II. Dünya savaşının bu dönemde sona ermesinden dolayı böyle bir araca ihtiyaç kalmadı ve basına tanıtıldı (1947).

Daha sonraları ENIAC 1947 – 1955 yılları arasında hava tahmini gibi birçok bilimsel alanda kullanıldı. Kendisinden sonra geliştirilen bilgisayarların (EDVAC ve ORDVAC) daha az enerji tüketmesinden dolayı, 2 Ekim 1955 yılındae ENIAC ın çalışması son buldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir