Scratch Etkinlikleri

Scratch Etkinlik Kartları-1: Algoritma Nedir?

Hepimizin bildiği gibi Scratch programı hem online hem de offline kullanım imkanıyla diğer kodlama platformlarına ciddi fark atmaktadır. Bu üstünlüğünün yanında basit bir ara yüzüne sahip olmasına rağmen geliştirebileceğimiz uygulamaların zenginliğini de tercih edilmesinde önemli neden olarak söyleyebiliriz.

5. veya 6. sınıfta Scratch programıyla tanışan bir öğrenci eğer ilgisi ve yeteneği varsa kendi gayretleriyle bile basit uygulamalar geliştirebilir. Derste gördüğü etkinliklere benzer olarak ya da özgün fikirler üretebilirler.

Öğrencilerimizin evlerinde kodlama çalışmalarına yardımcı olabilecek, öğretmenlerimizin de derslerinde kullanabileceği Scratch Etkinlik Kartları oluşturdum ve belli bir düzende sizlerle paylaşacağım. Faydalı olmasını diliyorum.


Scratch Etkinlik Kartları-1: Algoritma Nedir?

Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol anlamına gelir, matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler kümesine denir.

Algoritma, bir işin hangi aşamalardan geçilerek yapılacağını gösteren çalışma planıdır. Algoritma bir programlama dili değildir. Programlama dillerine yol gösteren bir yöntemler dizisidir. Her dilde algoritma yazılıp uygulanabilir.

 

Bir problemin çözümünde izlenecek yol anlamına gelir ve problemin çözümünün adımlar halinde yazılmasıyla oluşturulur. Algoritma basamaklarının bir başlangıcı ve sonu bulunur. Her adımda yapılacak işlemler açıkça belirtilir.


Algoritma Nasıl Hazırlanmalıdır?

Algoritma yazarken, programın çalışması için kullanılan kaynakların, yapılması gereken kontrollerin veya işlemlerin açıkça ifade edilmesi gerekir. Ayrıca iyi bir algoritmanın, tüm ihtimalleri kontrol edip istenmeyen durumlarda da ne yapılması gerektiğini belirtmesi gerekir.

Veri girişi: Çalışma zamanında çoğu zaman, işleyişin tamamlanması için dışarıdan bir bilgi girilmesi gerekir. Algoritmanın çalışması için ihtiyaç duyduğu veriler, işlemi başlatan kişiden veya belirtilen bir kaynaktan alınabilir. Bu bilgiler sağlanmadan işlem devam etmez.

Kararlar: Karar ve kontrol yapıları algoritmanın akışını yönlendiren en önemli kavramlardır. Girilen veya işlem sonucunda elde edilen veriler, işlemin amacına göre kontrol edilir ve sonuca göre algoritma akışı istenilen yere yönlendirilir.

İşlemler: Algoritmanın akışı boyunca veriler üzerinde değişiklikler, yeni değer atamaları gibi işlemlere ihtiyaç duyulur. Algoritmalar kurulurken, yapılan işlemlerin yalın halde, tek tek yazılması okunabilirliği arttırır.

Algoritmalar adım sırası ile çalışır ve karar yapıları sonucunda farklı bir yere yönlendirilmediği müddetçe, bir sonraki adım ile işlemeye devam eder.

Algoritmalar 3 şekilde gösterilirler:

Düz Yazı ile Gösterim

‘BAŞLA’ ile başlanıp ‘BİTİR’ ile bitirilir.

Her satıra numara verilir.

Çözülecek problem, adım adım metin olarak yazılır.

Algoritmanın konuşma dili ile yazılmasıdır.


Sözde Kod ile Gösterim (Kaba Kod)

Herkesin anlayabileceği ve rahatlıkla bir programlama diline çevrilebilecek basit komutlardan oluşan bir dildir. Sözde kodun temel işlevi program geliştirmeye geçmeden algoritmayı oluşturmak ve üzerinde tartışabilmektir. Sözde kodlar, doğrudan konuşma dilinde ve programlama mantığı altında, eğer-değilse, iken gibi koşul kelimeleri ve > = < gibi ifadeler ile beraber yazılır. Programda kullanılacak elemanları temsil etmek üzere uygun isimler veya değişkenler seçilir.

Akış Şeması

Bir algoritmanın görsel şekiller ve sembollerle ifade edilmiş haline “Akış Şemaları” adı verilir. Akış şeması sembolleri ANSI (AmericanNationalStandardsInstitute) standardı olarak belirlenmiş ve tüm dünyada kullanılmaktadır.

Algoritma doğal dille yazıldığında herkes tarafından anlaşılamayabilir ya da başka anlamlar çıkarılabilir. Ancak akış çizgelerinde her bir şekil standart bir anlam taşıdığı için farklı yorumlanması mümkün değildir.

1. Algoritma Nedir


Algoritma Nedir? kartını indirin  

2 thoughts on “Scratch Etkinlik Kartları-1: Algoritma Nedir?

  • Hayal

    Çok yararlı gerçekten 👌

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir